Mobirise

Wat is ESDL?

ESDL is een taal, net als Nederlands een taal is. Mensen begrijpen elkaar omdat ze dezelfde taal spreken, computermodellen hebben op dezelfde manier een taal nodig om elkaar te begrijpen. ESDL is dus een taal waarin computermodellen informatie uit kunnen wisselen, zodanig dat ze elkaar begrijpen 

De Energy System Description Language

De Energy System Description Language (ESDL) is een taal om energiesysteem en energietransitie gerelateerde informatie op een uniforme en gestructureerde manier te kunnen beschrijven. De scope van ESDL is het energiesysteem in de volle breedte. Het maakt het koppelen van energiemodellen makkelijker en maakt het mogelijk om allerlei energiedata in een uniforme taal te ontsluiten, zodat het makkelijk bruikbaar wordt in modelstudies.

Wat is de aanleiding om ESDL te ontwikkelen?

  • Om energietransitiemodellen te kunnen koppelen en ze op een geautomatiseerde manier informatie uit te laten wisselen
    De energietransitie is dermate complex en kent zoveel aspecten (sociaal, financieel, juridisch, technisch) dat het onmogelijk is om scenario doorrekeningen met één enkel model te gaan uitvoeren. Het is evident dat het hier meerwaarde heeft om een aantal verschillende modellen te koppelen, waarbij elk van de modellen z’n eigen focus en sterktes kent. Als die koppelingen tot stand gebracht zijn, kan veel sneller een nieuw resultaat verkregen worden bij veranderende inzichten, aannames of input data.
  • Om aannames te documenteren en te standaardiseren
    Verschillende modellen die aan hetzelfde probleemgebied rekenen (bijv. warmtevoorziening gebouwde omgeving) kunnen met totaal verschillende uitkomsten komen. Het vermoeden bestaat dat het grootste gedeelte van deze verschillen ontstaat doordat er gerekend wordt met andere aannames (en een kleiner deel doordat het model de werkelijkheid meer, minder of anders versimpelt). Door de aannames (kosten, efficiëntie, profielen) in een standaard formaat te publiceren, wordt de transparantie verbeterd en wordt hergebruik gemakkelijker.
  • Optelbaarheid en combineren van gegevens
    Het automatisch kunnen optellen of combineren van gegevens uit verschillende studies is ontzettend lastig. Het kan eigenlijk alleen maar als de gegevens semantisch goed beschreven zijn, zodanig dat helder is waar de ene dataset in de andere past. Het zou fantastisch zijn als de uitkomsten van een Industrie Cluster Energie Strategie (CES) bij verschijning met een druk op de knop opgenomen kunnen worden in de dataset van de Provinciale Systeem Studie of de landelijk Infrastructuur verkenningen. ESDL zal hier zeker kunnen bijdragen aan een stap in de goede richting.

Wat is de scope van ESDL?

  • Energiesysteemcomponenten (windmolens, warmtepompen, geothermiebronnen) en hun technische parameters (vermogen, efficiëntie, vollasturen, temperaturen)
  • Infrastructuren voor alle energiedragers en hoe alles daarmee verbonden is (elektriciteitsnetten, gasnetwerken, H2-netwerken, warmtenetten, …)
  • Ruimtelijke aspecten (locatie en ruimtebeslag)
  • Kosten aspecten (installatie, investering, onderhoud, beheer, …)
  • Energiepotentieel (zon- en windpotentie, geothermiepotentie, WKO-potentie, biomassapotentie, …)
  • Profielen (bijv. tijd variërende (uur-)profielen voor vraag en aanbod, maar ook andere grootheden als temperatuur, druk, spanning, kosten, …)
Voorbeeld energiesysteem

Een voorbeeld energiesysteem bestaande uit verschillende componenten die via infrastructuren met elkaar verbonden zijn. Aan al deze elementen kan bijvoorbeeld technische informatie, profiel informatie en kosten informatie gekoppeld worden.

Waar is ESDL voor bedoeld?

ESDL is primair bedoeld voor de ontwikkelaars van energiemodellen, voor het uitwisselen van informatie tussen verschillende modellen. ESDL zorgt voor een gedeeld vocabulaire zodat modelleurs en modellen elkaar begrijpen. ESDL kan ook gebruikt worden voor het publiceren van standaard datasets (zoals standaardprofielen, definities van sectoren, definities van energiedragers, factsheets met specificaties van technologieën en aannames over verwachte ontwikkelingen in bijvoorbeeld de efficiëntie en de kosten). Specifiek voor dit doel is als eerste proof of concept de Energy Data Repository ontwikkeld (zie https://edr.hesi.energy).

© Copyright 2021 TNO. All Rights Reserved.

Page was built with Mobirise